Nyheter  |  Dina kunduppgifter  |  Frågor & svar  |  Hur handlar jag?  |  Om Hälsinge Linneväveri  |  Kundtjänst
Inga produkter ligger i kundvagnen.
Pris: 0Kr
Innehåll
Din kundvagn är tom!
Swedish  English 

Priser visas Inkl. moms


Om oss

I Hälsingland har linhanteringen månghundraåriga traditioner och var en gång i tiden en av landskapets viktigaste binäringar. I dag förs den gamla traditionen vidare i Sverige av ett tiotal väverier varav Hälsinge Linneväveri i Näsviken är ett.

Kunskapen om linets hantering hade släkten Kaulich med sig när de invandrade från Österike för cirka hundra år sedan., Dessa kunskaper användes när Franz Kaulich var med och startade upp linspinneriet Holma Helsingland i Forsa. Där fortsatte Franz att arbeta hela sitt yrkesverksamma liv. Sonen Helmuth fick även han en gedigen textilutbildning och arbetade inom Holma Helsingland. Efter pensionering år 1984 startade han och sonen Urban, Halsinge Linneväveri i Näsviken som nu Urban och Maud driver tillsammans.

Genom åren har maskinparken succesivt byggts ut så att den idag omfattas av ett tiotal vävstolar av skiftande storlek, en konvarpa från Schweiz och en knytmaskin från Tyskland.

Produktionen består förutom av de egna produkterna även av speciella beställningsarbeten från kunder som själva har bestämt vävens mönster och format.

Det egna produktsortimentet är brett och omfattar dukar och servetter i olika storlekar, mönster, material och färger, även handdukar, badlakan osv. Den största produkten utgörs av de omtyckta gardinerna som idag pryder många privata hem och offentliga byggnader.